Afskeden

Når tiden er ved at rinde ud, kan du og dine pårørende ønske, at alle skal være samlet om dødslejet. Man kan få hjælp hos personalet til at ringe til dem, man savner at have hos sig.

Særlige ønsker

Man kan på forhånd have aftalt, hvem man gerne vil have skal være hos én, når det er ved at være tid til det sidste farvel.

Måske sætter man pris på noget særligt musik, som man gerne vil have skal følge én de sidste timer; måske vil man have levende lys tændt. Også disse ønsker kan man bede personalet om at huske og tage sig af.

Når døden er indtrådt

Når man er død, sørger sygeplejersken for, at man bliver lagt ren og pæn på sengen, måske med en enkelt blomst i hænderne eller en tegning eller et billede. Måske er der noget særligt tøj, man helst vil have på; det er godt at have det i skabet her, så omsorgen for det hele kan blive udført på én gang, og der derefter er fred omkring en.

Nogle familier ønsker at tilbringe de allersidste timer sammen alene, mens de gerne vil have, at flere får besked, når døden er indtruffet. Man kan aftale med personalet, at de skal ringe til udvalgte, som man ønsker skal vide besked.

Det er muligt at holde en lille samling om sengen, inden ens kære lægges i kisten. Man kan få hjælp af personalet til at finde en lille sang, et digt eller en bøn, som man måske kunne tænke sig at sige farvel med. En sygeplejerske eller præsten, hvis hun er i huset, kan også være behjælpelig ved at deltage i denne sidste stund.

Begravelsen/bisættelsen

Nogle af os er glade for selv at have aftalt, hvordan og hvor vores begravelse skal være. Andre lader det være op til familien. Aftal gerne med en af sygeplejerskerne, hvis noget er særligt vigtigt for dig.

Afskeden fra Hospice Randers

Har du og dine pårørende ikke aftalt nærmere, har vi i på Hospice Randers nogle retningslinjer, vi følger:

  • Vi tænder et lys på værelset, men ikke musik.
  • Vi vælger en ren natdragt eller andet behageligt tøj fra skabet.
  • Vi står til rådighed, hvis familien ønsker hjælp til en lille højtidelig samling om den afdøde.
  • Vi tænder et lys på gangen og skriver navnet på den, vi mindes i dag. Lyset står tændt, indtil afdøde er hentet af bedemanden.

Udsyngning

Er en lille ceremoni, hvor de efterladte siger farvel til deres kære ved at synge en salme, læse et vers eller andet, evt. med deltagelse af personale og hjælp fra en bedemand. Tal med plejepersonalet og/eller præsten om mulighederne.

Efter dødsfaldet

Efter et dødsfald, kan I som pårørende være sammen med afdøde på stuen i op til 24 timer, så der er mulighed for, at I stille og roligt kan sige uforstyrret farvel. Savnet kan vi ikke tage fra jer, men vi kan gøre afskeden værdig i det tempo, som passer jer.

Efter et dødsfald er I altid velkomne til at besøge os i det omfang, I har brug for det.

Hver formiddag drikker alle, der har lyst til det, formiddagskaffe sammen. Også her er I meget velkomne som pårørende. Både under opholdet og bagefter.

Hvis i som pårørende er interesseret i det, vil vi kontakte jer en tid efter dødsfaldet.