Uden mad og drikke

Få hjælp til at forstå, hvorfor syge personer ikke kan/har lyst til at spise og drikke mere.

Når et menneske er sygt i en periode, har vedkommende ofte tabt sig. Den syge lider ofte af appetitløshed, og når dette har stået på et stykke tid, vil personen tabe muskel- og fedtmasse. På et tidspunkt kan sygdommen få overtaget i kroppen og for mange medfører det, at de ikke længere har lyst til at spise og drikke.

Det er flere årsager til, at man ikke længere har lyst til at spise og drikke.

Ved kræft udskiller den nogle stoffer (cytokiner), som nedsætter appetitten, og studier har vist, at når borgeren når til dette stadie af sygdomsforløbet, kan kroppen heller ikke optage næringsstoffer. Det betyder, at borgeren ikke længere kan holde vægten.

Andre undersøgelser har vist, at når den syge ikke kan indtage ernæring mere, sker der øgning af salt og kalk i blodet. Det øger velbefindende på grund af nedsat udskillelse af urin, afføring og nedsat slimdannelse i lungerne og dermed mindre hoste.

Når der ikke tilføres energi i form af sukker eller andre kulhydrater, går kroppen over i fedtforbrænding. Det øger surhedsgraden i blodet, hvilket giver nedsat smertefornemmelse og øget eufori, der er en stilstand af velvære.

Konklusionen er, at længerevarende manglende indtagelse af mad og drikke ikke giver smerter eller lidelse for den syge. Tværtimod medfører dette en mindre smertefornemmelse og øget tilstand af velvære.

Som pårørende er det vigtigt at forholde sig til, at den lindring man kan give sin kære er at respektere, at han/hun ikke længere har lyst til mad og drikke.

En del borgere er generet af mundtørhed, det kan afhjælpes med mundpleje.

Vi vil som personale gerne vise dig, hvordan du kan yde omsorg ved at give mundpleje og desuden være dig behjælpelig med at finde andre måder, som du kan støtte din kære på.